Избрани Новини

Инж. Методи Чимев: Започваме подготовка за санирането на малките блокове

Ще увеличи административния персонал за санирането

"В началото на новия ми мандат ще увелича броя на експертите към специализираната работна група в общината, отговоряща за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това ще бъде едно от първите ми действия, след като се върна на работа”, обяви кандидатът за кмет на Дупница от ГЕРБ инж. Методи Чимев. 

"Бяхме сред първите, които създадохме такава група, която започна веднага работа и резултатите са чудесни. 80% от блоковете, чиито обитатели поискаха да бъдат санирани безплатно, вече са одобрени и са с подписани договори за гарантирано финансиране. За 18 от заявените общо 24 жилищни блока процедурите приключиха успешно и през пролетта започваме санирането, подмяната на дограмите, вътрешните ремонти, конструктивните укрепвания и всички останали дейности, предвидени в програмата”, допълни инж. Чимев.

Той поясни, че за други три блока- 91, 92 и 93 в ж.к. „Бистрица”, се очаква всеки момент да приключи проверката на документацията от Областната управа в Кюстендилq, след което веднага ще бъдат сключени тристранните договори и за тях. В други три блока в ж.к. „Яворов” и ж.к. „Дупница” засега имало колебание сред малка част от живущите, но от общината полагали усилия да ги убедят да дадат необходимото съгласие.

"След 1 януари 2016 г. стартира новата кампания по тази програма, като вече ще са допустими мерки за енергийна ефективост и ремонти на общите части и на сградите с по-малко от 36 жилища. А такива в Дупница са в пъти повече в сравнение с тези, които имаха възможност да кандидатстват досега. Ето защо натоварването ще бъде по-голямо и се налага разширяване на работната група”, коментира Методи Чимев. Той уточни, че това не означава раздуване на административния персонал  на общината, а че просто с програмата ще бъдат ангажирани и служители, които до този момент не са били натоварвани с подобни задължения.

"Финансирането ще бъде на принципа „първи по време, първи по право“. Ето защо, за да сме отново сред водещите общини в една подобна надпревара, трябва да съсредоточим още по-сериозен човешки ресурс. Програмата е много полезна, защото дава възможност за нов живот на тези блокове, придава красив външен вид, намалява с близо 45-50% разходите за отопление, и не на последно място повишава цената на тези апартаменти“, каза още инж.Чимев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)