Избрани Новини

Искат професията логопед да влезе в системата на здравеопазването

В ЮЗУ обсъдиха проблема на заекването

Да се регламентира статута на логопедите искат експертите от тази сфера в Югозападния университет в Благоевград, за да се регулират правно дейностите на терапевтите, а професията логопед да влезе в системата на здравеопазването. В международния ден за популяризиране проблемите на заекващите единственият в страната Университетски център за изследване на заекването в Благоевград отбеляза и своята 15-годишнина, като бяха обсъдени проблемите в тази сфера с водещи фигури в тази област от Белгия и България.

Докато в Европа повечето логопеди работят в специализирани клиники, то в България логопедите все още са предимно в училищата. Пример за това е Белгия, където 70 процента от терапевтите имат собствени клиники или работят в медицински центрове. По думите на професор Курт Егерс обаче най-важно в тази сфера е обучението на специалисти, които да откриват навреме речевите проблеми.

“Мисля, че най-важното е да се обърне внимание на децата колкото е възможно по-рано от говорни специалисти. Невинаги това означава да има терапия. Те биха посъветвали родителите как да се справят със заекването и да го правят в ранна възраст, това е важното, защото колкото по-дълго протича детското заекване, толкова по-големи са възможностите заекването да стане по-комплексно и по-трудно за преодоляване”, коментира д-р Курт Егерс – Университет “Томас Мор”, Антверпен, Белгия.

От Югозападния университет изразиха надежда в близко бъдеще освен лаборатория за изследване на гласа да имат шанс и за изграждането на клиника, в която да могат да се третират заекващите, съобщава още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов