Избрани Новини

Ще свалят ли цените на билетите превозвачите в Благоевград?

Автобусният билет от Белица до София струва 17 лева

Пътници от Благоевград очакват автобусните билети до София да бъдат намалени, след като бе пусната и отсечката от автомагистрала Струма от Дупница до Благоевград, предаде БНТ. По новата автомагистрала пътуващите от областния град пристигат в столицата с десетина минути по-бързо в сравнение със старото трасето по главен път Е-79.

Собствениците на превозвачески фирми обаче, са категорични, че цените на билетите засега няма да се променят, защото предстои трасето да бъде измерено и да се изчисли дали това дава сериозно отражение върху разходите на гориво.

Автобусният билет от Белица до София струва 17 лева. С новата отсечка от автомагистралата пътуването се намалява с около 15 минути в сравнения със стария път Е-79.

Катя Веселинова често изминава това разстояние и очаква пътуването по автомагистралата да излиза по-евтино. “Дано стане поне 15 лева билетът”, казва тя.

От Благоевград до София билетът струва 10 лева. Разстоянието между двата града е 100 километра по главен път Е-79, но по новата автомагистрала се стига по-бързо и затова студенти коментираха, че пътят е по-кратък, а цените на билетите трябва да се намалят.

Шофьорите на автобуси вече са изчислили, че с новата автомагистрала се пестят само около 6-7 километра в сравнение с главния път.

“Не преминаваме през дупки на населените места, най-вече дупките бавят”, казва Любомир Любенов, шофьор на автобус.

Собствениците на превозвачески фирми казаха, че изразходваното гориво е база при ценообразуването на билетите.

“Горивото е най-голям процент от това нещо. Като се вземе предвид, че сегашната цена на билета не е тази, която трябва да бъде, тоест тя е много под реалните изчисления, не вярвам да паднат”, коментира Марио Богданов, собственик на транспортна фирма.

Промяна в разписанията на автобусите от Благоевград до София, които сега тръгват през един час, може да се наложи след месеци, когато се изчисли пътникопотока по новото трасе в различните дни от седмицата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)