Избрани Новини

Криза с въглищата в Благоевград

Мините в региона отказват да доставят количества на търговците

В Благоевград има криза с българските въглища, алармираха търговците, предаде БНТ. Мините в региона отказват да доставят количества на търговците. Те заявиха, че не помнят в последните години да е имало такъв дефицит на въглища. В Югозапада най-предпочитани са въглищата от мините в Бобов дол и Ораново. Тази година цените са с около 10 - 15 лв. по-високи спрямо миналата година. Около 230 лв. струва един тон орановски въглища, а 290 лв. е тонът на бобовдолските.

Търговците разказаха, че още през летните месеци са имали проблем с доставките на български въглища, но търсенето тогава не е било толкова голямо, както в момента. Сега на седмица им се доставят по около 10 тона, които за един-два дни се изчерпват.

Иван Ризов, управител на “Топливо” - Благоевград: “Казаха, че имат проблем с профилактиката, а профилактиката какво означава – те си знаят, защото може да означава и пожар, може и други неща, които са свързани със сигурността. Но в крайна сметка наистина няма производство.”

От мината в Бобов дол отказаха да кажат има ли проблем с добива на въглища. Заявиха, че продават въглища само на търговци, с които имат сключени договори, но отказаха да коментират дали имат достатъчни количества, които да доставят на търговците в Благоевград. От рудник Ораново също отказаха коментар. На тържищата в Благоевград освен въглища няма и дърва. Малкото останали количества се продават на цена от 75-80 лв. за един кубик, което е с около 5 лв. повече спрямо миналата година.

Георги Миленков: “Изнася се за Гърция. Там са по-скъпи явно. А хората намират ли си дърва в Благоевград или не могат да се запасят? Няма, не могат. Складът ни е празен вече две седмици.”

Търговците на дърва разказаха, че се доставят от други части на страната, но така цената се увеличава. Един кубик дърва, докарани от Стара планина, струва 90 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов