Избрани Новини

Няма бруцелоза в Кочериново

Опасност за разпространение на бруцелозата при животните на другите фермери няма

Всички животни на фермера от Кочериново, отказал преди време да изследват стадото му за бруцелоза, са здрави, предаде БНТ. От Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил казаха, че Любослав Коюмджийски е съдействал на инспекторите да направят необходимите изследвания, за да се установят причините за разпространението на болестта бруцелоза.

От Агенцията по храните в Кюстендил съобщиха, че стадото на животновъда Любослав Коюмджийски е под пълен контрол на здравните служби и опасност за разпространение на болестта бруцелоза при животните на другите фермери няма.

Емил Гъгнев, началник на отдел “Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил заяви: “Ще бъдат допуснати овцете и животните му да бъдат предвижени от пасищата към стационарните обекти в Кочериново, само след като бъде изяснен техният здравен статус. Всичко ще бъде осъществено под строг контрол от нас , така че няма да представляват неговите животни риск за заразяване на други животни в района на  Кочериново.”

В момента няма животновъди, отказали да им бъдат изследвани животните. От Агенцията по храните в Кюстендил потвърдиха, че бруцелозата е внесена у нас чрез заразени животни от съседни страни.

“Придвижването, нерегламентираното движение, закупуване и търговия на животни от Гърция или от други части е станало причина за това възникване на заболяването”, обясни Емил Гъгнев.

Повторните изследвания в Кочериново и региона показват, че към момента 11 овце, 3 кози и две кучета са болни от бруцелоза. Умъртвени са общо 258 заразени животни. Следващият месец отново да бъдат направени изследвания на животни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов