Избрани Новини

Симитли финализира трансграничен проект

Той е за ползване на геотермалните източници за отопление

В края на месец октомври в град Ксанти, Гърция се проведе партньорска среща, а в Кавала финална конференция по проект „Насърчаване употребата на нискотемпературни геотермални източници чрез разработката на насоки за оперативна експлоатация и предприемчиви решения за зелена енергия”, информира simitli.info. Община Симитли отчете на форумите резултатите от извършения компонентен анализ, рапорт и оценка за ефективност на пилотните съоръжения, изградени за отопление на обществени сгради чрез използването на геотермалните източници.

Община Симитли е партньор по проекта заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, община Минерални бани от България, Децентрализирана администрация на Македония и Тракия, Солун, университет „Аристотел”, Тракийския университет „Демокрит”, Областната администрация на Централна Македония, община Самотраки, община Топейрос.

Партньорите отчетоха направените проучвания и пилотни съоръжения за производство на биодизел, соларни паркове, затопляне на оранжерии по иновативен начин, отопление с комбинирана геотермална система, която използва директно и индиректно температурата на минералната вода.

Проект „Насърчаване употребата на нискотемпературни геотермални източници чрез разработката на насоки за оперативна експлоатация и предприемчиви решения за зелена енергия” е финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ от Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция - България 2007 – 2013г.”, трета покана за набиране на проектни предложения за стратегически проекти, Приоритетна ос 1 „Качество на живот”. Общата стойност на проекта е 3 353 535.04 евро. Средствата, които се инвестираха в община Симитли, са в размер на 410 971 евро.

Община Симитли финализира трансграничния проект за популяризиране използването на геотермалните източници за отопление на обществени сгради чрез изграждане на пилотни съоръжения и насоки за тяхната експлоатация. В изпълнение на проекта се изгради закрит плувен басейн в ОДЗ „Радост“, а минералната вода се ползва и за отопление на сградата.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов