Избрани Новини

Благоевград ще отбележи 101 години от смъртта на Пейо Яворов

Церемонията ще се проведе днес от 10.30 часа

Благоевградската общественост ще почете 101 години от смъртта на писателя Пейо Яворов с ритуал по полагане на венци и цветя. Церемонията ще се проведе на днес от 10.30 часа пред бюст-паметника на революционера, който се намира в Градската градина в Благоевград.

Известният като Пейо Яворов, Пейо Тотев Крачолов, е български поет-символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Той е един от най-големите поети на 20-ти век. Сред неговите произведения са „Две хубави очи”, „Ще бъдеш в бяло“, „Градушка“, „Песен на песента ми“ и много други.

Пейо Яворов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г. Учи в Пловдив, работи като телеграфо-пощенец в различни селища. Увлича се от левите идеи, а след 1897 г. влиза в контакти с ВМОРО, като става редактор на редица техни издания. По-късно участва в четническото движение за освобождението на Македония и е един от сподвижниците на Гоце Делчев. В София Яворов е сътрудник и редактор на сп. „Мисъл” заедно с д-р Кръстев, П. П. Славейков и П. Ю. Тодоров. Библиотекар, а по-късно и драматург на Народния театър, пътува в чужбина за "усъвършенствуване по литература" - в Нанси, Женева, Виена, Париж. Пейо Яворов е бил и първият кмет на град Неврокоп /днешен Гоце Делчев/ след Освобождението.  След бурна и драматична връзка с Лора Каравелова на 29 октомври 1914 г. поетът слага край на живота си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов