Избрани Новини

Картофи заместват парите в района на Якоруда

Хората разменят картофи за продукти първа необходимост

Натуралната размяна на продукти вместо пари е средство, което спасява десетки жители от планинските села в община Якоруда, информира БНТ. Заради липса на работа и средства за препитание, местните хора разменят картофите, които масово отглеждат, за продукти от първа необходимост.

Семейството на Зелиха Ибрахимова от село Аврамови колиби произвело тонове картофи. Част от тях продават на сергия на пътя за Велинград заедно с боб, домашно приготвено сладко и мед. И двамата с мъжа й са безработни, а имат три деца. От продажбата на шосето и от размяната на картофи семейството се спасява от беднотията.

Зелиха Ибрахимова: “Ми жито за захар, за олио, каквото предлага вместо да ги изхвърлиш… и за фураж, и за всичко, и за грозде може- каквото се разбереш с другата страна.”

Заради децата Зелиха не е заминала за чужбина, а това според нея е другият вариант за оцеляване на хората от планинските села.

Зелиха Ибрахимова: "Да идеш в чужбина- това не е добро да оставяш децата тука без надзор.”

Реколтата от картофи тази година е добра казват местните, а някои са засадили над 20 декара. Продават ги на безценица – между 30 и 50 ст. за килограм. Затова и повечето от хората прибягват към размяната им.

Елена Чимева: “Екипът ни присъства на една размяна – картофи за царевица. Сделката върви килограм за килограм, а цената 35 ст. картофи- 35 ст. килограм царевица.”

Царевица за картофи получи Мехмед от село Черна Места. Разказа ни, че натуралната размяна на продукти в района се практикува от години. А кой какво предлага научават помежду си. Заради липса на работа млади хора в тези села се срещат все по-рядко.

Мехмед: “Повечето са по чужбина нали есенно време се прибират, пролетно време отиват и така. -А тези, които стоят тука – животни и картофи. – Гъби лятото ходят и това е.”

В района на Якоруда цехове и фабрики няма. Безработицата е над 50 процента, а общината е една от най-бедните в областта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов