Избрани Новини

Масово се купуват гласове от ДПС в Гърмен

Щабовете на Минка Капитанова и ГЕРБ-Гърмен сигнализираха МВР и прокуратурата

Дни преди балотажа в община Гърмен полицията и прокуратурата започват масови проверки заради подадените десетки сигнали за масово купуване на гласове и отправяне на заплахи към местните жители, съобщи infomreja.bg. В проверките участват както жандармеристи, така и цивилни полицаи, които ще бъдат буквално на всяка крачка във всички населени места в общината по време на втория тур за местна власт в неделя.

Според сигналите и жалбите, които заливат ресорните институции, в Гърменско цяла гвардия от наети хора, сред които и кандидати за кметове, купуват гласове на килограм с осигурени им пари от Ахмед Башев по схемата на ДПС кандидата, приложена на редовните избори на 25 октомври.

Свидетели заявиха, че се купуват цели семейства, като мизата стигнала дори до 1000 лева за гласовете на едно домакинство.

"Откъде са средствата на Башев, които разхвърля като есенни листа? Няма ли кой да го провери? Той в къщата си печатница за пари ли има? Не е ли време държавата и институциите най-после да повдигнат завесата и да осветлят банковите сметки и имуществото на подобни бивши кметове и депутати и на семействата им", се питат възмутени гърменци.

Те издадоха, че роми от квартал "Кремиковци" и други села в общината се извозват с бусове до хотела на Башев за инструктаж и да си получат сумата за балотажа в неделя.

Вчера щабовете на Минка Капитанова, която на 1 ноември също ще се бори за кметското място в община Гърмен срещу кандидата на ДПС Ахмед Башев, на ПП ГЕРБ - Гърмен и кандидати за кметове, които ще участват във втори тур на местните избори, сигнализираха лично Районната прокуратура в Гоце Делчев и Районното управление на полицията за обхваналата небивала истерия дни преди вота, за всяване на страх и напрежение сред хората и за масово купуване на гласове от Ахмед Башев.

„Сезирахме по надлежния ред както РУ-Гоце Делчев, така и Районната прокуратура. Подадохме също имена и факти, като предложихме и съдействие. Сигурни сме, че институциите ще се отнесат и този път сериозно както досега, когато сме искали помощ от тях. Ние сме изключително доволни от взаимоотношенията ни с органите на МВР по време на предизборната кампания по отношение на подадени от нас жалби и сигнали, за които светкавично се предприемаха проверки и се вземаха мерки за туширане на нарушения и умишлено нагнетяване на напрежението сред хората в общината. Вярваме, че и този път МВР и прокуратурата ще си свършат работата и изборният ден в неделя ще премине по законоустановения ред", заяви председателят на ПП ГЕРБ в Гърмен Вехрхад Ислямов.

Така на органите на реда вече са известни и част от уличените в купуване на гласове в Гърменско в полза на кандидат-кмета на ДПС. В сигнала, подаден в полицията от двата предизборни щаба, е посочен дълъг списък от имена на дилъри на гласове, сред които са: Йордан Бусров от Гърмен, Елена Аврамова - бивша служителка в общинския информационен център в Гърмен, Рафие Кади от Дъбница - също бивш служител в администрацията на Гърмен, кандидатът за кмет от БСП в село Хвостяне, който в неделя също е на балотаж - Баадин Ирфанов Юсеинов, както и Емил Римов от село Долно Дряново.

От щаба на Минка Капитанова и на ПП ГЕРБ в Гърмен настояха пред институциите да направят всичко възможно за осигуряване на спокоен изборен ден в неделя за жителите на община Гърмен, както и незабавно да бъде пресечена готвената според тях подмяна на вота на избирателите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов