Избрани Новини

ЦИК отхвърли жалбата на Радослав Ревански

Утре ще има балотаж между ДПС и ГЕРБ в Белица

Новият кмет на Белица ще бъде избран на балотаж между двама кандидати, съобщи infomreja.bg. Централната избирателна комисия остави без разглеждане жалбата на Радослав Ревански от ДПС, който се  опита да оспори решението на ОИК, че в неделя изборите в планинската община трябва да се състоят между него и конкурента му от ГЕРБ Иван Богданов.

До заплетената ситуация се стигна, след като независимият кандидат Муса Палев изненадващо се отказа от участие във втория тур. По правило в такъв случай в изборната надпревара отива следващият по резулат кандидат-кмет. В случая това е Иван Богданов.

От предизборния щаб на ДПС обаче се обявиха против това решение с мотив, че Палев е подал заявлението за отказ от балотаж час и половина след законоустановения срок. Радослав Ревански обяви, че при тези обстоятелства изборните правила са нарушени и на балотажа трябва да участва само той. Именно затова той внесе жалба срещу решението на ОИК утре да се състезава срещу кандидата на ГЕРБ.

ЦИК обаче определи възраженията му като неоснователни и обяви, че оспорване на решение, с което са определени окончателни изборни резултати, се прави пред Административен съд.

Според експертите Радослав Ревански няма правен интерес да обжалва подобно решение, тъй като самият той е допуснат до участие в балотажа. В този случай е недопустимо оспорването на акта от лице, чиито права, свободи или законни интереси нито са нарушени, нито са застрашени.

С тези мотиви ЦИК оставя без разглеждане жалбата на кандидат-кмета на ДПС. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов