Избрани Новини

Пазят с полиция горите край Разлог

Все повече се тези, които секат незаконно дърва

В навечерието на новия зимен сезон все повече се тези, които секат незаконно дърва в горите край Разлог. Не само роми, но и доста безработни мъже от общината разчитат на бракониерска сеч. Някои го правят, за да припечелят някакви пари, а други – за да си осигурят дърва за огрев. Набезите на нарушителите зачестиха, те атакуват гората с брадви и моторни резачки. За проблема признаха и от община Разлог. Затова толкова настояваме да се даде зелена светлина на проекта ни за изграждането на Ски център „Кулиното". Това ще осигури работа и ще намали безработицата до минимум в нашия регион, твърдят представители на местната власт.

В Разлог горското вече е създало необходимата организация за съвместна охрана с полицията на горските масиви. Служителите охраняват района, но когато започне маркиране, сеч, експедиция, има пълно натоварване, което ги ангажира. Тогава бракониерите атакуват незащитените територии. Необходимо е създаването на система за осъществяване на комплексни проверки и операции съвместно с органите на реда и НАП.

Над 95% от нарушенията са за задоволяване на лични нужди от местното население, твърдят горски надзиратели. „То няма и как някой да дойде от друг край на страната, да натовари цял камион и да офейка. По пътя има няколко контролни пункта, които спират товарните автомобили с дървен материал за проверка", категорични са горските служители. Най-често се конфискуват каруци, които возят от 1 до 3 кубика незаконно добит дървен материал.

Особено активни са бракониерите в нощните часове и когато има мъгла, тъй като това затруднява, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов