Избрани Новини

Мъж осъди на 3 000 лв. съд и прокуратура заради принудително лечение

Крими

03-11-2015, 10:11

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прекарал 27 дни в психиатрия и понесъл болки и страдания

Мъж осъди Районния съд в Горна Оряховица и Прокуратурата на Република България солидарно да му платят 3 000 лв. с лихвата, считано от 27 август 2014 г. за неимуществени вреди. Това реши Великотърновския окръжен съд след въззивно дело.

Срещу ищецът А. Й. М. в Районния съд в Горна Оряховица било заведено производство за настаняването му на задължително лечение в Държавната психиатрична болница в Церова Кория. Заседание по делото било насрочено за 18.07.2014г. от 14.30 часа, за когато било разпоредено, без основание, според ищеца, той да бъде доведен принудително в съда, като служители на звено „Съдебна охрана” дошли в дома му на посочената дата и му разпоредили да тръгне с тях. Делото било отложено за 30.07.2014г., като била назначена съдебно-психиатрична експертиза на ищеца, която да се извърши в стационарни условия в Центъра за психично здраве във  Велико Търново. Допуснато било и предварително изпълнение на определението за изготвяне на експертизата. На 13.08.2014г. Горнооряховският районен съд постановил решение за настаняване на задължително лечение на ищеца в Центъра за психично здраве в Старата столица. С влязло в сила решение на Великотърновския окръжен съд обаче това било отменено и ищецът бил освободен. Мъжът твърди, че престоял в психиатричното заведение в Церова кория 27 дни, където били ограничени възможностите му за придвижване, липсвали нужните условия за поддържане на личната му хигиена и за задоволяване на обичайните си битови потребности. Освен, че претърпял душевни болки и страдания, станало известно в селото, в което живее, че бил „луд” и ще бъде настанен в „лудница”, което уронвало честта и личното му достойнство и бил злепоставен в обществото. Бил огорчен от отвеждането му без основание от униформените служители и накърнено доверието му в хората, спазващи реда и законите. През време на престоя си в психиатричното заведение търпял душевни терзания и стрес, чувствал се унизен. Притеснявал се за дома си, както и било засегнато правото му на професионална реализация. В тази връзка ищецът е поискал съдът в Горна Оряховица и прокуратурата  да му заплатят солидарно сумата 5100 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и 300 лв. обезщетение за имуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 27.08.2014г. до окончателното им изплащане

Великотърновският окръжен съд е уважил иска на пострадалия мъж в размер на 3 000 лв., които съдът и прокуратурата солидарно трябва да му платят.

Решението подлежи на жалба в едномесечен срок пред Върховния касационен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов