Избрани Новини

Безработни разчитат на сезонна работа

Намалява безработицата в Благоевград и региона

Намалява безработицата в Благоевград и региона. По данни на Агенцията по заетостта с около 13% по-малко са безработните лица спрямо същия период на миналата година. За последните три месеца в региона са разкрити над 900 нови работни места. Въпреки това много хора трудно се реализират на пазара на труда и разчитат предимно на сезонна работа, предаде БНТ.

Валентин и Валери са регистрирани като безработни повече от година и все още нямат работа.

“На минималната заплата си търся работа с договор, с всичко. Всякаква работа си търся, няма никакво значение към работата”, каза Валентин Димитров.

“Аз искам да уча за средно, но от друга страна ти, като си безработен, ти трябва да си го заплатиш това нещо”, допълни Валери Емилов.

В момента мъжете печелят пари, като почистват комини и помагат с прибирането на дървата по домовете. Последният месец изкарали около 500 лева.

“Търсиме си частно нещо да изкараме някой лев. Дърва цепим, градинки обръщаме”, обясни Валентин Димитров.

Статистика на Агенцията по заетостта в Благоевград показва, че на трудовия пазар най-лесно се реализират младежите до 29-годишна възраст.

“Само през месец септември тази година на работа са постъпили 989 безработни лица, като 771 лица от тях са постъпили с посредничество на бюрата по труда”, обобщи Станислава Поповска – директор на Регионална служба по заетостта.

Към момента на най-много са свободните работни места в сектор преработваща промишленост – 279, както и в сферата на образованието – 194.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов