Избрани Новини

Модерна технология представиха във ВиК- Благоевград

Ще спира ерозия и свлачища

Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград беше домакин на среща между представители на държавни ведомства и научно-експертен екип, ръководен от проф. Атанас Тасев, разработил новата „Биоинженерна технология за укрепване и стабилизиране на ерозирали терени, свлачищни зони и депа за отпадъци", съобщава standartnews.com. Иновацията е включена в нормативните документи на Агенция „Пътна инфраструктура" и в момента се прилага в Пиринския край, в участъци от пътя Симитли-Разлог-Гоце Делчев.

Изключително добри са и резултатите от оптимизация на режимите в пречиствателната станция за отпадни води в Благоевград, стопанисвана от ВиК.

Става въпрос за стабилизиране на утайките и превръщането им в бактериално-биологичен тор с висока наторителна способност и последващо приложение за целите на противоерозионната защита, рекултивация и мелиорация на проблемни терени.

На 30.06.2015 г. Министерството на зедемелието и храните издаде разрешение за използване на новата технология в земеделието. Тя е защитена в Патентното ведомство през миналата година. На срещата ще ще присъстват представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура", пътно-строителни фирми, на научния екип, както и шефът на ВиК Росица Димитрова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов