Избрани Новини

Уличен за детско порно англичанин остава на свобода

36-годишният Ричард Харпър твърди, че е кралски потомък и втори братовчед на Симеон Сакскобургготски

Уличеният в разпространение на снимки на голи момченца 36-годишен англичанин Ричард Харпър, който твърди, че е кралски потомък и втори братовчед на Симеон Сакскобургготски, но от 19 години живее и работи в Кюстендил, остава на свобода, информира struma.bg. Окръжен съд - Кюстендил му наложи мярка за неотклонение „парична гаранция”, след като чужденецът, който се кичи с титлата „сър”, бе уличен в педофилия по време на международна полицейска акция "Архимед" срещу детската порнография преди малко повече от година.

По време на разследването Харпър, когото кюстендилци наричат Ричи, е на свобода, въпреки че на 18 септември 2014 година агенти на ДАНС откриха в личния му лаптоп над 1 терабайт снимки на малки голи момченца на възраст 7-16 години, които Харпър споделял с десетки хора по цял свят. Срещу англичанина, роден в Австралия, Районна прокуратура - Кюстендил е повдигнала обвинения за разпространение на детска порнография чрез интернет, за което законът предвижда наказание до 1 година лишаване от свобода и 2000 лв. глоба.

Само преди дни в Кюстендил е пристигнала експертизата на снимките, намерени в компютъра на Харпър. Специалистите от Националния институт по криминалистика и криминология /НИКК/ са разгледали снимките по-подробно и са открили много гнусни подробности по тях. В експертното заключение не се казва дали на снимките има български деца. Това, за което специалистите са категорични, е че снимковият материал е изтеглен от интернет и препратен след това в мрежата, обясниха държавните обвинители, запознати с делото. Според специалистите Харпър спада към групата на т.нар. бойлавъри.

Кюстендилци припомниха, че „сър” Ричард Харпър от години живее в града под Хисарлъка, списва англоезичното списание „Spot one” и омайва домакините с изкусителни кулинарни шедьоври. Автобиографията на „сър” Ричард Харпър, деветнадесети барон Делож, показва, че самият той е роден в Австралия, но е израснал в Египет, Франция и Великобритания. Завършил е Кралската академия на изкуствата в Лондон, но почти две десетилетия работи като преводач в Кюстендил, където живее. Аристократът определя като основно свое занимание списването на англоезичното списание „Spot one” и правенето на преводи в частната му фирма за преводи и легализации на документи. Хората, които го познават по-отблизо, твърдят, че „сър” Ричи е част от столичния елит. Иначе Ричард Харпър има офис, намиращ се на втория етаж на сграда до пощата в Кюстендил, точно срещу входа на детския отдел на библиотеката в града, както и на една от новите модерни детски площадки в областния център.

След като експертите изпратили заключението си за намерените в компютъра на Харпър снимки, наблюдаващият прокурор по случая Албена Разсолкова от Районна прокуратура - Кюстендил поискала съдът да промени мярката за неотклонение „парична гаранция” на англичанина в най-тежката „задържане под стража”. От Районен, а след това и от Окръжен съд отказали, тъй като през годината, в която тече разследването, поведението на Харпър било безупречно, а и той не се опитвал да изчезне, укрие или саботира разследването. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов