Избрани Новини

Забраняват остъкляването на тераси

Забраняват дейности, които нарушават целостта и архитектурния вид на сградите

Забраняват остъкляването на тераси и частичното саниране на отделни апартаменти от блоковете. Промените са предвидени в Закона за етажната собственост и днес бяха приети на първо четене от народните представители. Промените забраняват всички дейности, които нарушават целостта и архитектурния вид на сградите. Собствениците на апартаменти ще трябва да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации в сградите.

Според архитекти в Благоевград промените в закона ще доведат до положителна промяна във визия на блоковете у нас. Също така вече няма да се нарушава и цялостната конструкция на сградата. Ще е необходим обаче строг контрол, смятат архитекти.

„Кой ще бъде контролиращият орган, че някои е почнал сам да си прави топлоизолацията или че някой вече си монтирал терасата, стъклото за един ден в неделя. Ще дойдат от общинска служба, по жалба ли?”, попита арх. Анелия Параскова.

Масово благоевградчани предпочитат да остъклят терасите си, за да могат да ползват помещенията за кухни и по този начин да ги приобщят към апартаментите си.

Според архитектите ще е необходимо при проектирането на една сграда да се предвиди дали ще могат да бъдат остъклени терасите. И всеки собственик да прецени, кога ще може във времето да остъкли балкона си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов