Избрани Новини

Стотици миряни почетоха Архангеловден в Крупник и Горно Ораново

Приготвиха курбан за празника в петнадесет казана

Стотици миряни се стекоха да се преклонят и да се помолят за здраве, късмет и благоденствие на 8 ноември, когато Българската православна църква почита паметта на Свети Архангел Михаил, наричан от народа Архангеловден. Рано сутринта отец Величко  отслужи света литургия в храма в Крупник, след което деца от Неделното училище изпълниха църковни песнопения, стихове и молитви, информира simitli.info. Кметът Апостол Апостолов запали свещ и почете празника с крупничани. Курбанът  бе приготвен специално за празника в петнадесет  казана, заедно с десетки питки и празнични хлябове.

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветен на 21 ноември 1935 година от неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа, а през 1985 година е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Църквата е строена през далечната 1935-та година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно.

На Архангеловден също по традиция оживява и църквата„Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново. Край храма се събраха потомци, роднини и приятели на селото. Навръх празника на поляните край църквата се приготвя курбан за здраве, който събра и тази година много хора. Отец Спас отслужи  света литургия за здраве и благослови курбана. Свещ за здраве в една от най-старите църкви в симитлийска община запали множеството, събрали се около църквата.  Едноименната църква в селото е построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, с балкон, притвор и външна галерия.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов