Избрани Новини

Отлив на клиенти има на борсата в Кърналово

Производители продават стоката си под себестойността

Сериозен отлив на клиенти има на най-голямата зеленчукова борса в Югозапада, тази край петричкото село Кърналово, информира БНТ. Производителите продават стоката си под себестойността й и се оплакват, че са на ръба на оцеляването.
На зеленчуковата борса край Кърналово са останали само производителите, които от години продават стоката си тук. Те разказаха, че имат минимална печалба, но нямат друг избор как да изкарат прехраната си. Един от тях е Йордан, който казва, че все по-трудно успява да продаде продукцията си: “Всеки ден чувствително назад, назад.”

Според другите производители причините за това да не върви търговията са различни: “Хората избегаха по чужбина и няма”, “Не се купува, не знам защо, ама не върви търговията. Всичко става с пари, а като нямаш пари.”

Земеделците са принудени да продават продукцията си на цени под себестойността й заради голямата конкуренция, най-вече на внесените от съседните държави стоки. Така печалбата им намалява и това кара част от тях да отглеждат по-малко плодове и зеленчуци, а други дори се отказват. В момента най-търсената стока на борсата е зелето, което обаче е на висока цена – около 50 стотинки за килограм. Причината за това е, че тази година реколката е слаба.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов