Избрани Новини

Адвокатка осъди общината на 4 618 лв., защото полетяла от мост с кола

Крими

10-11-2015, 10:38

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Оградата била паянтова, дамата не успяла да вземе завоя и паднала на брега на реката

Великотърновка с инициали Ж. Д. Д.–К. осъди община Велико Търново да и плати 4 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди и сумата от 618 лв., обезщетение за причинените имуществени вреди, в резултат от настъпило увреждане. Решението е на районния съд в Старата столица и вече е потвърдено и от Окръжен съд.

На 8 септември 2009 г. около 9.20 ч. ищцата се движела с лека кола към кв. „Чолаковци” откъм „Дълга лъка”. Времето било лошо, валял дъжд и нямало добра видимост. Преди 90-градусовия завой в дясно, наближавайки моста, ищцата намалила скоростта, като натиснала спирачка, но автомобилът се поднесъл и се насочил към оградата на моста, която, според пострадалата в последствие, се оказала много паянтова и несигурна и колата преминала през нея и паднала на брега на реката - под моста, върху покрива си. „Получих силен стрес и не бях в състояние да изляза от автомобила си, случаен рибар ме извади от колата и бях откарана в Спешна помощ, където се оказа, че имам мозъчно сътресение, поради което лежах 10 дни в отделението по "Неврохирургия".” – казва пред съда потърпевшата от инцидента. Жената твърди, че имала силно главоболие, което продължило дълго време след катастрофата; че имала синини и наранявания по цялото тяло и в следствие на инцидента е преживяла множество болки и страдания, както и силен стрес и страх от шофиране. Твърди също, че е получила забрана да работи с компютър, поради което не била в състояние да върша работата си като адвокат; не можела да гледа телевизия, както и да слуша музика няколко месеца след инцидента. Мотивите за иска срещу община Велико Търново са, че именно общината като собственик на пътя и моста, на които настъпил инцидента, следва да я обезщети за причинените вреди, тъй като не е изпълнила задължението си да поддържа моста в годно състояние за употреба съобразно предназначението му - като част от общинската пътна мрежа, като постави на него мантинелна ограда.
Според Общината, обаче процесното пътно-транспортно произшествие е настъпило с участие на две моторни превозни средства, едното от които е било с водач адвокатката, която е управлявала автомобила с несъобразена спрямо атмосферните условия и състоянието на пътя скорост.

Въпреки възраженията на администрацията, ищцата печели делото и на втора инстанция, като магистратите са отхвърлили иска и за горницата до 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и до 1 236 лв.  обезщетение за имуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов