Избрани Новини

Жители на Рила подмениха крайпътна икона

Дъждове, вятър и снегове разрушиха предишната

Една от иконите край пътя между Кочериново и Рилския манастир беше сменена с чисто нова, предаде БНТ. Дъждове, вятър и снегове разрушиха предишната и затова жители на градчето Рила се организираха и поставиха нова икона, защото вярват, че тя пази от катастрофи в участъка.

Да монтират иконата край пътя малко след Кочериново днес дойдоха отец Павел, който е неин автор и Васил Йовчев.

Отец Павел: “Защото самите хора имат желание тая икона да е тука. Цялото рилско корито!”

Васил Йовчев: “Оставих работата и дойдох да помогна на отеца да монтираме иконата.”

Когато предишната икона се разрушила преди няколко месеца, в Рила хората започнали да мислят как да я възстановят. Отец Павел решил да направи нова икона. Помощ не потърсил. С месеци се трудел. Когато се налагало, без да се замисля, харчел и от собствените си пари.

Отец Павел: “300 лева бои сложени, разбираш ли, а плоскостта и тя струва пари, на Бобошево, те казаха, че след като поставя иконата, трябва да заплатя и на тях, те хората няма да правят, никъде безплатен обяд няма.”

Трудът на отеца се увенча с успех вчера сутринта, когато край пътя след няколко месеца прекъсване отново се издигна икона. Доволен от свършената работа остана и помощникът на отеца Васил Йовчев.

Сега в Рила искат край иконата да се направи отбивка от пътя, да се изградят пейки и чешми и така да се обособи парк. Надяват се на малко помощ отнякъде, за да се сбъднат добрите им намерения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов