Избрани Новини

Знаем ли правата си при пътен инцидент

Много хора не знаят, че имат такива права

Едва 13 до 18 процента от пострадалите при пътни инциденти лица си търсят обезщетенията от застрахователните компании за нанесените им травми, съобщава БНТ. Много хора дори не знаят, че имат такива права. Данните са на Сдружението за безплатна правна помощ при катастрофи в Благоевград. Те започват информационна кампания за подобряване на застрахователната култура, както и обучения по пътна безопасност за учениците.

Иван Вучков е шофьор на такси, признава, че само отчасти е наясно с правата си при пътен инцидент.

“Имам такива произшествия и наскоро имах едно, беше виновен другият.”, сподели той.

“Поискали ли сте обезщетение, след като не сте бил виновен”?, го попитахме ние.

“Е, не, само за колата”, отговори Иван Вучков.

Оказва се обаче, че много от хората не знаят, че правата им за търсене на обезщетение са с давностен срок от 5 години. От сдружението напомнят на всички, които са претърпели инциденти на пътя през 2011-та година, че ще загубят правата си, ако не ги потърсят до края на следващата година.

“Независимо дали си пътник, дали си водач, дали си пешеходец или велосипедист, имаш право на обезщетение, стига да си констатиран като такъв”, обясни Мариела Китова– координатор социални дейности – Благоевград.

Тази година само до средата на септември в Благоевградска област има вече над 800 пътни произшествия, сочат данните пък на Пътна полиция.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)