Избрани Новини

Изготвят карти с рискови зони за наводнения

Има конкретни мерките за обезопасяване на районите

Басейнова дирекция в Благоевград изготви проекти на карти със значителна потенциална заплаха от наводнения в Западнобеломорски район, съобщава БНТ. Зоните с висок риск са 14, а на картите са отбелязани освен рисковите участъци около водните басейни и прилежащата инфраструктура и сгради, които могат да бъдат застрашени при наводнения. От Басейнова дирекция обясниха, че към картите са приложени и конкретни мерките, свързани с обезопасяването на районите за защита на населението. Те са изготвени за 3 различни сценария при наводнения за 20, 50 и 100 годишна вълна.

През 2010-а година през река Струма преминава възможно най-високото количество вода равняващо се на 100 годишна вълна. Тогава бяха нанесени значителни щети на инфраструктурата и прилежащи водни обекти, когато бяха разрушени два от праговете по реката в района на Благоевград.

"Два от тези три прага попадат в район определен със значителен потенциален риск от наводнения За тези райони са изготвени проекти на карти, същите бяха обявени на обществеността и заинтересованите страни за срок от 2 месеца”, обясни Ралица Кукова- Басейнова дирекция Западнобеломорски район.

Картите са изготвени в рамките на проектите за Плановете за управление на риска от наводнение и за управление на речните басейни са първите в България. Проектите трябва да бъдат готови до декември тази година. След одобрението им финалните варианти ще бъдат докладвани до Европейската комисия през юни 2016-а.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов