Избрани Новини

Обсъждат плана за управление на Рила

Предоставят мобилно приложение за туристи

ДЗЗД „Рила консултанти“ организира обществено обсъждане на проекта на актуализирания План за управление на НП „Рила“ 2015 - 2024 г., което ще започне днес от 9:00 часа в зала „Яворов“ на АУБ, пл. „Георги Измирлиев“ № 1, гр. Благоевград.
Новият план за управление на парка включва: актуализация на границите му; обособяване на нови зони за ограничаване на човешкото въздействие; пълна инвентаризация на горите; актуализация на видовете растения и животни; инвентаризация на туристическите маршрути.
Анкетното проучване (част от проекта), показва увеличаване на интереса към природозащитната проблематика и целенасочено търсене на информация за парка и прилежащите защитени територии от туристи. Регулярната статистика отчита и повишаване на потока на туристите преминали през парка. 1/4 от респондентите декларират, че в периода 2000-2014 г. са посетили поне веднъж НП „Рила“, като средногодишно за периода този дял се преизчислява на 111 198 души. 

Предвижда се предоставяне и на специално мобилно приложение за туристи, което включва: обща информация за парка - преглед, история, география, климат; описание на туристическите дейности с линкове - препратки, подменюта и бързи менюта към различни категории места от интерест за посетителите; карта на парка, която работи без достъп до интернет (растерна карта, предварително генерирана в различен мащабархивирана за бързо изтегляне с минимален размер и разархивиране при инсталация на мобилното устройство; POIs (points of interset) -интересни места за посещаване - като гид с насоки как да стигнеш от едно място до друго чрез gps карти; функция “Къде съм аз в момента?” - gps функция - за целия парк. При натискане на бутон се визуализира картата и се визуализира текущата позиция на потребителя (по gps/мрежа на мобилен оператор ако има/wi-fi router локация); функционалност маршрут – с възможности за изчисляване на маршрут между две и повече точки, и динамично обновяване на информацията; фотогалерия - снимки от различни места в парка; прогноза за времето - 5 дни напред.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)