Избрани Новини

Съдът потвърди избора на Георги Икономов за кмет на Банско

Не установи съществени нарушения на изборния процес

Административният съд в Благоевград отказа да касира изборите за кмет на община Банско, информира в."24 часа". Те бяха спечелени на първи тур от досегашния градоначалник Георги Икономов (ГЕРБ), който получи 50,67% или 4135 гласа. За него бяха пуснати 55 бюлетини повече от половината и така той остана за втори мандат на поста. Загубилите кандидати Лазар Захов от "Реформаторски блок" и бившият кмет Александър Краваров оспорваха в съда резултатите. В жалбите им се твърди, че ОИК е допуснала съществени нарушения на изборния процес. Секционните избирателни комисии неправилно са отчели броя на действителните и недействителните гласове, в голяма част от секциите изборния ден е продължил след 20 ч.
ОИК е извършила в част от секциите ново преброяване на бюлетините и е подменила протоколите на комисиите, като е съставила изцяло нови протоколи с резултати, които са различни от установените от СИК. Има огромен брой поправки по всички графи.
Съдът обаче не установи съществени нарушения на изборния процес, които да са основание, за да се обяви за недействителен избора на Георги Икономов за кмет.
Решението може да се обжалва в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов