Избрани Новини

Експерт: Либерализацията на електроенергийния пазар дава възможност на клиентите да избират своя доставчик

Животът

20-11-2015, 18:08

Снимка:

Енерго про

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерство на енергетиката организира информационни срещи във всички областни центрове

„Либерализацията на електроенергийния пазар дава възможност на клиентите да избират своя доставчик, с когото свободно договарят цените”. Това каза във Велико Търново Николай Налбантов, директор на дирекция „Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие” в Министерството на енергетиката. Той уточни, че либерализацията е само по отношение на доставката на еленергия, и не засяга процесите, свързани с преноса, разпределението и достъпа до мрежи.

Строгите екологични изисквания, глобализацията на икономическите отношения, развитието на мрежите за високо напрежение и на информационните технологии, са част от причините за реформиране и преструктуриране на енергийния сектор, разясни Налбантов. Процесът в България започна през 2004 г. и трябва да при приключи до края на 2015 г., за да може страната от догодина да участва в общия вътрешен европейски енергиен съюз.

Създаването на конкуренция между участниците на пазара и постигането на най-висока ефективност в предлагането на електрическа енергия са основните цели на либерализацията, поясни експертът.

Николай Налбантов и представители на Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса, Енергийния системен оператор участваха в информационна среща по повод предстоящия процес на завършване на либерализацията на електроенергийния пазар. Подобни срещи се организират във всички областни центрове в страната от Министерството на енергетиката.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов