Избрани Новини

Млади и стари се събраха на седянка в село Слокощица

Животът

21-11-2015, 17:00

Снимка:

Читалище "Просвета - 1922"

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пресъздават Бабинден в Слокощица

Тротоар ще свързва Кюстендил със село Слокощица

В проявата се включиха жените от Пенсионерския клуб и читалище "Просвета - 1922"

Млади и стари се събраха на традиционната от времето на нашите баби и дядовци седянка, съобщи infomreja.bg. В проявата се включиха жените от Пенсионерския клуб и НЧ "Просвета - 1922" - село Слокощица. Всички те демонстрираха стари занаяти като предене на вълна, бродиране, плетене на чорапи и др. Както на всяка седянка, и на тази не липсваше добре подредена трапеза с различни постни ястия.

"Тази седянка е свързана с народния обичай, който преди години редовно е правен по градове и села. На седенките жените прели, шили, мъжете също вършели своя труд. Всички пеели, разказвали си истории, молели се заедно, срещали се, опознавали се, женели се, подготвяли се за други важни празници и ритуали, свързани с българската култура", разказа по време на откриването Любляна Начева от Слокощица.

"Седянката е стар български обичай. Понеже хората са имали доста работа и са били много натоварени, са се събирали на едно място, за да си помагат. Младите дори се влюбвали и създавали семейства", каза председателят на пенсионерския клуб в Слокощица Василка Бързачка.

Краят на седянката беше поставен от председателя на читалището Снежана Пенова, която награди участниците и победителите в кулинарния конкурс. Василка Бързачка получи грамота за цялостен принос в съхранението на българските традиции, а други две дами - Дочка Миркова и Агна Десподова, получиха първо място за приготвени от тях кулинарни шедьоври.На раздяла всички дами се почерпиха с традиционния кюстендилски зелник и си обещаха занапред традицията да бъде спазвана.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов