Избрани Новини

В Банско няма да вдигат цените за зимния сезон

Много туристи са направили ранни записвания на преференциални цени

В Банско хотелиери и ресторантьори не възнамеряват да вдигат цените за новия туристически сезон, съобщи БНТ. Поевтиняване обаче също няма да има. В курорта много туристи са направили ранни записвания на преференциални цени, а хотели и механи са почти изцяло заети за предстоящите празници.

Леко увеличение на цените в Банско има само в най-високия клас хотели. В четири и тризвездните цените са същите като миналогодишните – по около 60 лева на човек струва нощувката със закуска и вечеря. Хотелиерите казват, че за тях, а и за Банско като цяло, е добре да се поддържат по-високи цени, защото само така курортът може да се развива.

Юлияна Христова, хотелиер: “Банско има възможност да предлага самобитен продукт, който в никакъв случай не бива да бъде така несправедливо ощетяван от нас, самите хотелиери, като се намаляват цените. Когато цените са неразумно намалени, то тогава неминуемо започват да се правят компромиси в качеството.”

В ресторантите в Банско поскъпване също няма. От бранша обаче се надяват забраната да не предлагат домашни гозби да отпадне, защото масово туристите търсят в менюто точно местните традиционни специалитети. Величка Толева, ресторантьор: “Защото домашното винаги е по-вкусно, по-добре приготвено и се прави с голямо старание.”

Традиционно за масовия български турист Банско изглежда скъп курорт. Не и за чужденците обаче. Давид, Уругвай: “Много е евтино тук. Качеството също е отлично. И не само в Банско. Бяхме и в София, и в Рила планина и много ни харесва, много е евтино тук.”

В Банско се надяват в най-скоро време да бъде решен проблемът с нелоялната конкуренция на апартаментните хотели, които сега не се регистрират никъде като туристическа база и предлагат нощувки на много ниски цени, ощетявайки хотели и къщи за гости.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов