Избрани Новини

Сто декара в Гоцеделчевско засаждат с тополи

Заменят заболелите дървета с нови насаждения

Сто декара пустееща земя, предназначена за тополови насаждения край местността Барото, Долно Борово и Хаджидимово, ще бъдат залесени отново от ГС - Гоце Делчев. Поради топлото време залесяването стартира в началото на тази седмица, вместо на първи ноември.

"От днес до края на годината стартира тази кампания. Създаването на тези тополови култури е планувано и е по разчет на места, където е обезлесено. Имаше преди години заболяване на тополите в този район. Постепенно с годините бяха изсечени и на тяхно място създаваме нови насаждения", каза за ТВ Запад-Г.Делчев Васил Мутафчиев, директор на ДГС - Г.Делчев.

Новите видове тополи са облагородени и продължителността на техния живот е около 20 години, информира Седи Чолак, ръководител на фирмата-изпълнител. Старите дървета трябва периодично да се подновяват с нови млади фиданки. "Времето за засаждане винаги е различно в зависимост от годината, по принцип късна есен трябва да се засажда, когато листата окапят. Трябваше от 1 ноември да започнем, но ръководството на ДЛ - Г.Делчев прецени, че е доста топло времето и фиданките все още се развиват, затова изчакахме, за да има по-добро прихващане. Тази есен е изключително топла и затова закъсняваме,, за да използваме най-подходящото време".

Тополата изисква влага, за да се развива нормално. Проблемът е, че нивото на река Места е значително понижено заради дейността на пресевните фирми, които добиват инертни материали от поречието на реката.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов