Избрани Новини

В Благоевград обсъдиха Закона за предучилищното и училищното образование

Учители и директори се запознаха с новите образователни стандарти

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование обсъдиха вчера в Благоевград, съобщава БНТ. Учители и директори се запознаха с новите образователни стандарти, според които учениците ще се обучават по нови методи и ще се промени броят на часовете по някои от предметите. Предвижда се още училищата да се оценяват по нови критерии, като промяна ще има и в начините, по които се подпомагат финансово. 

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование предвиждат оптимизация на формите на обучение, като целта е да се намали броят на децата, които отпадат от училище.

“Всеки един колега учител ще има възможност да направи програма, която е най-добра за неговите ученици”, заяви Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието.

“Например, увеличаването на учебните седмици би довело до една малко по-дълга програма, но със затвърждаване на знанията”, каза Милка Ничева – директор на Начално училище „Петър Берон” в Самоков.

“Преди всичко се предвиждат такива знания и умения, които са важни за децата, които мотивират учениците, а това е много важно, защото един от основните проблеми на образованието към днешна дата е, че резултатите все повече спадат.”, обясни Самуил Шейнин – почетен председател на Съюза на работодателите в системата на образованието.

През следващата година в държавния бюджет ще има повече пари за образование. Предвижда се промяна във финансирането на учебните заведения- то ще бъде свързано с резултатите на учениците, а не с броя им.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов