Избрани Новини

Започва "Банско филм фест“

В програмата – 100 филма от 25 страни и пет континента

 

Банско Филм Фест 2015 апочва! В програмата – 100 филма от 25 страни и пет континента, върхове на световното кино на тема планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове. Най-големият и единствен фестивал на тази тематика в България ще предложи на публиката от българия и чужбина едно уникално изживаване - катерене, алпинизъм, фрийраидинг, екстремно колоездене, слаклайн и др.  Над 15 презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център. Партитата, разбира се, няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат заедно, както всяка година.

 

Всички прожекции и презентации ще се проведат в Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и в кинозалата на Посетителския информационен център.

 

Акцент във филмовата програма е българската премиера на филма за легендарната писта Щрайф “Пъкълът на спускачите/“Streif - One Hell of a Ride”, Австрия, 2014, Гералд Салмина, Том Дауер. Тази унакална лента ще може да бъде видяна единствено на Банско Филм Фест.

 

В Банско отново ще се събере световният елит на търсачите на приключения и на най-трудните изпитания за духа и тялото:

 

Жан Троайе (Швейцария/ Канада) – един от най-великите съвременни алпинисти, Себастиан Кава (Полша), първият човек, прелетял над Хималаите с безмоторен самолет, многократен световен и европейски шампион и рекордьор по безмоторно летене, Нуно Гомеш (ЮАР), най-големият съвременен леководолаз и гмуркач, световен рекордьор по дълбочина на проникване в пещери и в открити води, Нилс Харалд Филип (Австрия), един от най-големите екстремни колоездачи в света, Тамара Лунгер (Италия), най-силната италианска планинска бегачка, височинна и ски-алпинистка, Том Балърд (Великобритания), първият човек в света, успял да изкачи в рамките на един зимен сезон (2014/ 2015 г.) шестте най-големи и най-трудни северни стени в Алпите, Хансйорг Ауер (Австрия), един от най-големите в света солови екстремни алпинисти, Патрик Габару (Франция), един от най-големите алпинисти в света, човекът с най-много - над 200 премиерни маршрута в Алпите, Ив Балю (Франция), алпинист, писател, притежател на най-голямата частна колекция в света от документи, материали и фотографии за историята на планинарството и алпинизма, Йохен Хемлеб (Германия), алпинист, пътешественик, писател, сценарист, специалист по най-големите загадки в историята на алпинизма (като тази около изчезването на Джорд Лей Мелъри и Андрю Ървин на Еверест през 1924 г.).

 

Публиката ще има възможност да се запознае и с най-големите постижения на българските алпинисти, пещерняци, пътешественици и търсачи на приключения през последната година, сред които се откроява Боян Петров, който направи първо българско изкачване на Манаслу през септември 2015г.

 

В рамките на фестивала традиционно се организира и “Банскофилмфест Kids” с изключително богата програма за деца и младежи – специална подборка от филми, пещерен workshop, мотивационна лекция, работилници, конкурси, фотоизложби за детска рисунка.

 

Съпътстващата програма включва изложби, семинари и работилници, Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в бългаския алпинизъм, връчване на новоучредената награда на Банскофилмфест за цялостен принос в развитието на алпинизма, представяне на Австрия и Полша в рубриката “Посоки”.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)