Избрани Новини

Да отгледаш столове и маси

Животът

25-11-2015, 15:06

Снимка:

fullgrown.co.uk

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Дърводелец-градинар отглежда мебели

Да си отгледаш стол или маса. Звучи абсурдно, но британецът Гавин Мънро е успял. Той притежава гора от столове, маси и какви ли не мебели.

Гавин Мънро: “Столовете растат отдолу нагоре. Започва от едно клонче, което се разклонява към облегалката. След това се оформя седалката, краката. Нещо подобно на 3d принтера, но вместо принтиране, ние използваме фотосинтеза. Така че, когато дървото расте, и столът става по-голям.”

Мънро твърди, че не той, а природата оформя неговите мебели.

Гавин Мънро: “Не можеш да накараш дърветата да направят нещо насила. Това го разбрахме още в началото. Ако оформиш клона в грешната посока, дървото ще умре. Трябва да се постига разбирателство с дърветата. Необходимо е да се общува с дърветата.”

В гората на Мънро подобно разбирателство наистина съществува. Дърветата винаги са го вдъхновявали. Като дете наблюдавал как дървото в двора им започва да придобива формата на трон. Когато пораснал, започнал работа като градинар. Но хобитото му било дърводелството. Обичал да ходи на морския бряг при отлив, за да търси материал за своите столове. А с годините решил, че мебелите могат да се отглеждат направо в градини.

Гавин Мънро: “Ето, това е облегалката на стола. Ето тези клонки оформят облегалката. А този клон ще се превърне в дръжка на стол. Има и от другата страна.”

Дърводелецът-градинар твърди, че методът му за създаване на мебели е много по-щадящ към природата.

Гавин Мънро: “Начинът, по който са се правили мебели преди, вече изглежда абсурден. Дърветата трябва да растат в продължение на 60 години преди да бъдат отсечени, след това биват нарязани на греди и дъски, а след това отделните парчета пак се съединяват. Защо е необходимо всичко това?”

За колко време пък израства един стол? Е, процесът също не е от бързите.

Гавин Мънро: “Обикновено столовете израстват за 5 до 8 години. Малките лампи се оформят за около 2-3 години. Масите – за 10-15 години. Да, доста време. Но е същото като при лозята – необходими са няколко години докато пораснат, а след това всяка година дават реколта.”

Следващата реколта столове ще е готова след 2 години. Новите лампи и рамките за огледала ще се появят още догодина. А на тяхно място веднага ще бъдат засадени нови дървета, съобщава БНТ.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)