Избрани Новини

ВМРО – Добрич с факелно шествие

Добруджанци

27-11-2015, 08:15

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВМРО с факелно шествие за годишнината от Ньойския договор

Насловът му тази година е „Бежанци” или нашествие?...”

За 17-а поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история.

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия. В продължение на 17 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 95 години несправедливост.

Насловът на факелното шествие тази година е „Бежанци” или нашествие?...”.  В трагичните години след Ньойския диктат България приема стотици хиляди бежанци от останалите под чужда власт български земи. Те са посрещнати с отворени обятия, като еднокръвни братя, с обща вяра и език. Днес сме изправени пред т.нар. “бежанска вълна”, която все повече показва своя характер на нашествие, което цаплашва да промени християнския облик на Европа.

Факелното шествие ще тръгне днес в 18:30 ч. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм „Св. Георги”. Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. „25 септември” и ул. „Независимост”.

Участниците ще поставят цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов.  Шествието ще завърши в градинката до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини през септември 1916 г.

Традиционното шествие на ВМРО – Добрич тази година съвпада с националната инициатива “Български марш” на родолюбивата организация. Тя обхваща събития, посветени на годишнината от Ньойския диктат в над 10 български града.

От патриотичната организация приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов