Избрани Новини

Пътуващ семинар "Светилища и оракули в Древна Гърция“ проведоха в ЮЗУ

Запознаха се с оригиналите на мегалитни паметници и наследилите ги архитектурни светилища

Пътуващ научен семинар на тема „Светилища и оракули в Древна Гърция“ бе проведен в Гърция от 18-ти до 20-ти ноември. Той бе организиран от катедра „Културология“ към ЮЗУ "Неофит Рилски" по повод нейната 20-годишнина. В научния форум взеха участие преподаватели, студенти и докторанти от специалностите "Културология", "Култура и културен туризъм", "Култура и медии", "Филмова и телевизионна режисура", студенти от магистърската програма "Култура и културен туризъм" на Факултета по изкуствата, както и преподаватели и докторанти от катедра „История“ на Правно-исторически факултет.

Семинарът позволи на участниците да се запознаят с оригиналите на мегалитни паметници и наследилите ги архитектурни светилища, изучавани от студентите в рамките на лекционния курс по антична култура - извънаудиторно и чрез прилагане на различни интерактивни методи за обучение.

В рамките на научния форум бяха изнесени студентски и докторантски научни доклади. Участниците посетиха и дускутираха паметници от свещения град Дион в подножието на планината Олимп, Делфи и храма на Аполон, както и толоса, стадиона, делфийският театър и съкровищниците, микенското селище Димини, Термопилите, Пидна, археологическите музеи в Дион, Делфи и Волос и др.

Семинарът беше организиран в рамките на проекти на Факултета по изкуствата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов