Избрани Новини

Благоевградчани търсят домашно произведени и биохрани

Предпочитат тези продукти заради естествения им произход

Домашно произведените и биопродуктите стават все по-популярни и търсени в Благоевград, предаде БНТ. Пред специализираните щандове в магазините често има струпвания от хора, а пред сергиите на пазара, на които се продават домашно произведени стоки, дори се извиват опашки. Хората казват, че предпочитат този вид продукти заради естествения им произход.

Фатма Юрукова продава зеленчуци и млечни продукти на пазара в Благоевград, които сама е произвела. Жената казва, че последните години клиентите ѝ се увеличават и успява да продаде цялата си стока: “Яйца, извара, боб, всичко домашно все го взимат”.

За качеството и правилното съхранение на домашно произведените продукти, които се предлагат на пазара, следят от Областната дирекция по безопасност на храните. Оттам често извършват проверки, като се наблюдава най-вече произхода на стоките, който трябва да бъде доказан с документи. Ако се установят нарушения, млякото и млечните продукти се изземват и унищожават. Затова съветът на специалистите е да се купуват само стоки от регистрирани обекти и производители, които е сигурно, че няма да навредят на здравето на купувачите. Голяма част от хората, които срещнахме на пазара в Благоевград, обаче са сигурни, че в домашно произведените мляко, сирене и кашкавал няма консерванти и затова ги предпочитат.

Увеличават се и клиентите в магазините за биохрани в Благоевград. Те са предимно млади хора, който най-често търсят чайове, биоенергийни блокчета от овесени ядки, сушени плодове и екзотични семена.

Екатерина Кормева, управител на магазин за биохрани: “По-добри са, защото хранят организама ни с нужните витамини и минерали, още повече, че хранят дори клетката на организма.”

Като недостатък на биохраните хората посочват високата им цена и казват, че все още не са по джоба на всеки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов