Избрани Новини

Брошури с религиозно съдържание заливат Благоевград

Листовките са на Сдружение "Христос за всеки”

Брошури със съмнително религиозно съдържание заливат Благоевград през последните дни предаде БНТ. Според местните жители написаното може да се изтълкува погрешно и да повлияе на хора с лабилна психика към неконтролируеми действия. Листовките са на Сдружение „Христос за всеки”, регистрирано като организация с нестопанска цел в Старозагорския окръжен съд.

Пощенските кутии в кварталите на Благоевград са пълни с брошури с библейски текстове, проповядващи спасението на душата и тялото. Хората в квартал „Еленово” са притеснени, че това може да се изтълкува погрешно най-вече от децата.

Славчо Джамов: “Има ли опасност за децата? Разбира се, че има. Тия хора не могат ли да се обуздаят по някакъв начин? Да не си развяват байрака така безотговорно навсякъде.”

Лозана Тошева: “Според мен е много опасно и това е грижа най-много на родители, на баби на дядовци и на училището в последна сметка.”

Славчо Джамов: “Ако не се говори достатъчно в семейството с тях, може да се повлияе някое дете, нищо чудно.”

В Православния център към Неврокопска митрополия в Благоевград вече има подадени сигнали за разпространението на тези брошури. Мирела Кючукова, координатор към Православен център, Благоевград: “Притеснителното е, че едно неправителствено сдружение провежда религиозна пропаганда, без да уточнява точно и ясно към коя религия реално насочва хората.  Коректно е всеки един гражданин, взимайки брошурата, да разбере къде го канят да отиде. Би трябвало такива брошури да носят информация за източника на събитието, а не да подвежда хората към неясна религиозна организация.”

Според отец Андон Шавулев от храм "Въведение богородично" в Благоевград, ако човек иска да научи нещо повече за вярата, най-сигурният начин е да се обърне към храмовете и свещенослужителите, а не да използва брошури.

Отец Андон Шавулев: “Не се подвеждайте по думите, които и добре да стоят, не се знае какво стои зад тях, защото и дяволът знае наизуст евангелието, и дяволът умее най-добре да говори красиви думи.”

В брошурата се посочва, че сдружението не набира членове и се дистанцира от секти. В интернет сдружението има фейсбук страница.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов