Избрани Новини

Няма да увеличават таксите и данъците в Благоевград

Проведе се обществено обсъждане на проекта на Бюджет 2016г.

иНяма да има увеличение на таксите, данъците и предоставяните услуги в община Благоевград през 2016г. по предложение на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Това стана ясно по време на общественото обсъждане  на проекта на Бюджет 2016г. и инвестиционната  програма на Община Благоевград.

Бюджетът бе представен пред пълна зала при голям  интерес, проявен от страна на граждани, директори на училища и институции.

Представянето на параметрите, които ще определят следващата финансова година,  бе направено от  председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете по европейските проекти и програми Зорница Кралева и по финансовите въпроси Иво Николов, директорът на Дирекция „Финансова политика” Румяна Зъкова и началник-отдел „Планиране и инвестиционен контрол” инж. Камелия Вълкова.

 „Материалите по бюджета бяха публикувани предварително на страницата на Община Благоевград с доклад за основните финансови показатели на бюджета и дейностите, които се финансират чрез него, за да може всеки гражданин да се запознае с тях”, каза директорът на Дирекция „Финансова политика” Румяна Зъкова. Тя уточни, че документалната част включва приложения с различно естество. „В Приложение номер 3 са представени обектите, които Община Благоевград има възможност да реализира и които представляват инвестиционните намерения на екипа на общината”, каза още Румяна Зъкова.

Целта на публичното обсъждане бе да се даде възможност на всеки желаещ да изрази своето мнение за дейността на общината, да даде предложение за финансиране на нови обекти през 2016г. Бяха представени и макрорамката, както и основните направления за финансиране по проекта на бюджет за 2016г.

„Проектът на бюджета на общината за 2016г. е съобразен с икономическите  тенденции и рамката, установена със Закона за държавния бюджет на РБ за 2016г., приетите от Министерския съвет стандарти за финансиране на делегираните държавни дейности с натурални и стойностни показатели за 2016г., наредбите, приети от Общинския съвет- Благоевград, с които са определени цените на предоставяните услуги, таксите и местните данъци, администрирани от Община Благоевград, тенденцията по развитието на собствените приходи”, уточни Румяна Зъкова. Тя допълни, че основният принцип за съставяне на бюджета за 2016г. е ефективно и целесъобразно разпределение и разходване на средствата в бюджета по направления и дейности и постигане на максимален ефект от изразходването им. През 2016г. Община Благоевград не предвижда увеличение на размерите на таксите, данъците и цените на предоставяните услуги. Политиката на общинското ръководство по отношение на приходната част на бюджета е насочено преди всичко към подобряване събираемостта на вземанията на общината, запазване на финансовите облекчения за определени услуги и групи потребители. По отношение на разходната част политиката е насочена към ефективното и оптималното разпределение на финансовите ресурси с цел осигуряване издръжката на финансираните от бюджета дейности и изпълнение на заложените в инвестиционната програма обекти. Проектът на бюджет на Община Благоевград за 2016г. е в размер на 54 707 000 лв. Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са увеличени приблизително с 2 млн. лв. , което се дължи на единните разходи и стандарти за издръжка на същите. Приходите за финансиране на местните дейности са в размер на близо 28 милиона лева. Очакваните собствени приходи - данъчни и неданъчни - са в размер на 19 млн. лева,  като ръстът спрямо 2015г. е 2 %.

Средствата в проектобюджета са разпределени както следва: за делегирани държавни дейности 26 750 000 лв., за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи 27 956 000 лв. За издръжка на делегирани държавни дейности за 2016г. са предвидени 26 750 500 лв. По единен разходен стандарт от тях 26 250 500 лв. Ръстът спрямо 2015г. е приблизително 10%.

В приложенията, качени на страницата на общината, заинтересованите граждани могат да се запознаят с разпределението на средствата по направления. В тези справки е отразен и отчетът към 30 септември 2015г. Забелязват се увеличения за 2016г. във финансирането на някои направления като общинска администрация, дейностите по отбрана и сигурност и други. В дейност „Образование” средствата са увеличени с 1 523 000 лв. спрямо 2015г.

На публичното обсъждане бяха задавани и въпроси от различно естество от присъстващите, като стана ясно, че направените предложения по проектобюджета са изцяло законово съобразени. Допълнителните предложения бяха записани, за да могат да се нанесат в проектобюджета, преди той да бъде внесен за разглеждане на сесия на Общински съвет.  Възникна въпрос, отправен към ръководството на Общината и председателя на ОбС- Благоевград във връзка с предвиденото в инвестиционната програма съоръжение, което да свързва Кръста над Благоевград и центъра на града. Гражданинът бе загрижен за нарушението на ландшафта, като поздрави кмета Камбитов, че през предходния мандат не е позволил застрояването на Ловен дом или отдаването на зелени площи. „Категорично няма да бъде нарушен ландшафта на града и ще бъде продължена политиката за облагородяване на зелените площи, не тяхното разрушаване”, заяви  председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков.

Сред останалите предложения бяха актова зала в двора на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, намаляване такса смет за учебните заведения и детски градини, както и индивидуално отопление на къщите в квартал „Вароша”. Всяко от заявените предложения ще бъде разгледано от специалистите на Община Благоевград, съобразено със закона и разчета на средствата и включеното в проектобюджета за 2016г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов