Избрани Новини

С 20 лева облекчават родители на деца до 18 години

От данъчното облекчение може да се възползва само един от родителите

Родителите, чиито деца не са навършили 18 години, ще могат да се възползват от данъчни облекчения. За целта трябва да подадат декларация в НАП или при своя работодател. Срокът за подаване на декларациите при работодателите е до края на година, а в приходната агенция започва от 1 януари 2016 година до 30 април, като се подава заедно с годишната данъчна декларация.

От данъчното облекчение за деца под 18 години може да се възползва само един от родителите. Декларации могат да подават и приемни родители. Данъчното облекчение дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата-  за едно дете с 200 лв., за две деца- 400 лв. и за три или повече с 600 лв.

Валентина Христова, НАП – Благоевград: “Това е намаление на данъчната основа. Реално се получава в годишен аспект на дете облекчението да бъде в размер около 20 лв.”

Държавата ще възстанови сумата от 20 лв. за едно дете, за две 40 лв. или за три 60 лв. на родителите, които са си внесли дължимия данък върху доходите за годината и подават декларацията в НАП. Сумата се изплаща един месец след подаването на документите. Ако декларацията се подава при работодателя преди края на годината, тези 20 лв., 40 или 60 лв. ще бъдат приспаднати от дължимия данък за месец декември.

Различен е размерът на ползваното облекчение за деца с увреждания.

Валентина Христова, НАП- Благоевград: “В този случай от данъчната основа на лицата се намаляват 2000 лв. т. е. размерът на данъка, който се намалява на дете в годишен аспект е около 200 лв. ”

Работодателите не са задължени да уведомяват работниците си за данъчните облекчения. Затова част от благоевградчани не са запознати с възможността. Според тях, за да има смисъл от данъчното облекчение, то трябва да е в по-голям размер.

Родителите трябва да имат предвид, че ако подават декларациите в НАП, там ще бъде извършена проверка дали те имат задължения към държавата. Ако след изчисленията се окаже, че държавата трябва да възстанови 20 лв., на родител, но той има например неплатен фиш, те ще бъдат удържани за задължението на дадения родител. Ако декларацията се подава при работодателите, подобна проверка не се извършва.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)