Избрани Новини

Всяка четвърта жена в Кюстендил е подложена на домашно насилие

Проект ще формулира мерките за справяне с проблема

Всяка четвърта жена в община Кюстендил е подложена на домашно насилие. Това стана ясно по време на форум на тема “Домашното насилие не е домашен проблем”. Най-често жертвите на насилие са от ромски семейства. За да бъдат ограничени проявите на домашното насилие неправителствени организации, съвместно с институциите в следващите месеци ще проведат поредица от инициативи, като опитат проблемът да бъде решен. Проектът се реализира в десет общини в страната, а финасирането му е по програмата на Норвежкия финансов механизъм.

Според психолози домашното насилие е тежък проблем, който жените не желаят да споделят и не търсят помощ.

"Поради най-различни причини: срам, страх, притеснение, специфични такива характеристики на общността. “Да това е нормално за нас“, казват те и всъщност нашата цел е да формулираме какви мерки трябва да бъдат взети от всички заинтересовани страни, защото това не е наистина проблем, който стига до прага”, коментира психологът Диана Андреева.

По време на форума, в който участваха представители на различни институции, стана ясно, че в Кюстендил жертвите на насилие няма към кого да се обърнат за помощ, защото липсва център за социална подкрепа.

"Няма всъщност координация на работа на различните институции, а може би институциите все още не отдават огромно значение на проблема", каза Спаска Петрова – представител на сдружение “Нов път Хаилити”.

В скоро време предстои група от доброволци да проведат информационна кампания сред ромската общност. За да се ограничат проявите на домашно насилие. Организаторите на проекта ще търсят помощ и съдействие и от Община Кюстендил, съобщава още БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов