Избрани Новини

В Разлог планират създаване на мрежа от социални услуги

Мисия Разлог

02-12-2015, 16:36

Снимка:

razlog.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всяка четвърта жена в Кюстендил е подложена на домашно насилие

Насочени са към превенция и защита на деца и семейства в риск

Предотвратяване на рискове, водещи към социално изключване и изолация на отделни личности и цели групи от обществото е заложено за изпълнение в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги (2016г. – 2020г.) на община Разлог. Приетата на редовно заседание на Общински съвет стратегия подкрепя интегритета на личности, семейства и общности.

В стратегията са заложени още: осъществяване на програми за превенция на всички форми на насилие над и от деца в цялата община и подкрепа на жертвите на насилие, експлоатация и трафик; превенция на рисково поведение и подкрепа за преодоляване на последиците от него при деца и младежи; предоставяне на подкрепа на поне 30% от уязвимите семейства и деца в Центрове за обществена подкрепа; включване на поне 90% от децата в предучилищна възраст в детска градина и на всички деца в задължителна училищна възраст в подходяща форма на образование  и др.

Стратегията определя общинската рамка и параметрите на социалните услуги във всяко населено място на територията на общината. В географско отношение тя покрива седемте населени места и гр. Разлог и обръща специално внимание на малките изолирани населени места, където живеят рискови групи.

Планираните услуги и мерки за социално включване ще се изпълняват на територията на цялата община през следващите пет години и ще обхване всички уязвими общности и възрастови групи.  

Целта на общинското планиране е да създаде мрежа от социални услуги, която да отговаря на нуждите на рисковите групи и е ефективна в своето действие от управленска и икономическа гледна точка. Приоритет е съхраняването, поддържането и установяването на жизнени общности и интеграцията на всяко дете и възрастен в тях. За постигането на тези цели общинската стратегия предвижда развиването на модерна, ефективна система от социални услуги, които поставят в своя център нуждите на общността, осигурява равен достъп и непрекъснато подобрява своето качество.

Тенденцията за развитие през периода 2016 - 2020 г. е към повишаване на качеството на съществуващите услуги и разширяване на периметъра на обхващане на рисковите групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)