Избрани Новини

Съдят бизнесмен за лъжливи декларации и укрити данъци

Неправомерно е приспаднал данъчен кредит в размер на 531 882.85 лева

Управител на частна фирма ще бъде изправен пред съда в Благоевград. Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Пламен М. Доказано е, че от 14 март 2008 г. до 14 април 2010 г. при условията на продължавано престъпление в областния център е излъгал в справки – декларации по Закона за данък добавена стойност, подадени пред НАП - София, офис Благоевград. Документите са били за извършени покупки от дружеството през съответния период с начислен и дължим ДДС. Извлечението от дневника за покупки с включени фактури е приложено към декларацията и е приета от данъчните. Бизнесменът използвал документи с невярно съдържание при представяне на информация пред НАП - дневници за покупки, протоколи, данъчни фактури, фактури на завишени стойности, водещи до формиране на неверни данни относно дължим за внасяне данък добавена стойност. В резултат на това неправомерно е приспаднал данъчен кредит в размер на 531 882.85 лв. и е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Той подправил и осчетоводил първични счетоводни документи – данъчни фактури за покупки в периода януари – декември 2008 г. на стойности по-големи от фактическите. Това довело до неправомерно завишаване на разходите през отчетния данъчен период и намаляване на финансовия резултат, формиращ по-нисък данък печалба. Целта била да избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 137 331.66 лева.

Осчетоводил първични счетоводни документи – данъчни фактури за покупки в периода януари – декември 2009 г. на стойности по-големи от действителните. Така избегнал плащането на данъчни задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) за 2009 г. в особено големи размери - 109 529.05 лева, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов