Избрани Новини

Осъдиха община да плати над 147 000 лв. на фирма

Според съда общината се е обогатила без основание

Община Симитли трябва да плати 147 574,85 лв. на фирма „Аделина стил – 99" за извършени строително-монтажни работи при ремонта на парк в града. Това решиха магистрати в Окръжен съд – Благоевград. Според тях общината се е обогатила без основание и за сметка на обедняването на дружеството. Любопитното е, че не е имало сключен договор между двете страни за въпросните ремонтни дейности.

Представителят на фирмата твърди пред съда, че в разговор с кмета Апостол Апостолов били помолени да извършат работата до края на септември 2008 г., за да е достъпно парковото пространство. В исковата молба се разкрива, че без да е сключен писмен договор между страните по делото, са били договорени обема, качеството и видът на СМР, които изпълнителят следвало да извърши за своя сметка. Сочи се, че лично кметът поел ангажимента да организира и проведе процедура по Закона за обществените поръчки, след което да заплати дължимата цена за извършените строително-монтажни дейности.

Твърди се, че са поставени нови плочки и бордюри, изградени са подпорна стена, нов водопровод, поливна система, подходи към парка, естакади. Всичко е правено без одобрен архитектурен проект и строителни книжа, няма съставени протоколи и актове по време на строителството. По делото са назначени съдебно-техническа и съдебно-икономическа експертизи.

Експертите са установили, че са поставени 25 пейки, има естакада, нова ограда, подпорна стена, чешма, плочки и бордюри. От община Симитли са категорични, че нито са възлагали, нито са приемали работа на тази фирма в парка. Няма съгласие за извършване на строително-монтажни работи, затова няма нито договор, нито процедура по ЗОП, тъй като липсвали средства за ремонта. „Дори не сме били уведомени какво се прави в парка. Няма никакви документи. Как може съдът да взема под внимание голи думи? Но като има подкупни експерти по делата, и това е възможно. Да ни осъдят на базата на приказки, а не на документи. Тази фирма в почти всяка община действа по този начин. Ще обжалваме", заяви кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Софийски апелативен съд, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов