Избрани Новини

Фирма дължи над 46 хил. лв. за такса смет на Община Кюстендил

Административен съд - Кюстендил излезе с решение за плащане на глоби и лихви

Административен съд- Кюстендил потвърди, че фирма "Пауталия Турс" дължи на община Кюстендил над 46 хил. лв. за такса битови отпадъци за хотел "Пауталия". Съдия Николета Карамфилова отхвърли като неоснователна жалбата на фирмата срещу акт на отдел "Местни приходи". Задължението е за периода 01.01.2012 г. до 31.12.2013 г. и е в размер на 39 708.22 лв. и лихви за просрочие 6 889.40 лв. Фирмата трябва да плати на община Кюстендил и разноски по делото в размер на 1 927, 93 лв.
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

"Пауталия турс" претендира, че имотът / хотел "Пауталия" / не се ползва и това обстоятелство е заявено и през 2011 г., и през 2012 г. с декларации, т.е. налице е хипотезата на чл.71, т.1 от ЗМДТ. В този аспект се навеждат доводи за незаконосъобразност, а именно че административният орган е определил таксата за този вид услуга в противоречие на закона.

В мотивите си към решението, съдът посочва: "За процесната 2012 г. реда, по който лицата, които не ползват услугата сметосъбиране и сметоизвозване е следвало да го заявят, е уреден в Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Кюстендил, приета с решение №765/31.01.2011г. на ОбС. В чл.22, ал.1 от същата е предвидено, че не се събира такса сметосъбиране и сметоизвозване, когато данъчно задълженото физическо лице до 30 ноември на предходната година е заявило, че имота няма да се ползва. Според ал.2 на същата норма освобождаването от заплащането на таксата се извършва въз основа на подписана декларация - Приложение №7. Предвидено е, че подаването на други писмени документи, различни от образеца не водят до освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване.
За процесната 2013 г. реда, по който лицата, които не ползват услугата сметосъбиране и сметоизвозване е следвало да го заявят, е уреден в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, приета с решение №174/20.12.2012г. на ОбС. В чл.22а, ал.1 от същата е предвидено, че не се събира такса за сметосъбиране и сметоизвозване за нежилищни имоти на юридически лица, когато данъчно задълженото лице подаде в общината до 31 декември на предходната година декларация - Приложение №7А, че имота няма да се ползва.
Събраните писмени доказателства при преценката им в съвкупност и поотделно установяват, че за задълженото юридическо лице „П.Т." АД *** за периода 01.01.2012 г. - 31.12.2013г. е възникнало задължението за заплащане на ТБО и в частност за услугата сметосъбиране и сметоизвозване, тъй като не се доказа, че услугата не е ползвана, т.е. че не са генерирани битови отпадъци".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов