Избрани Новини

Поредна награда получи Банско

Балканските награди за туристическа индустрия 2015 я присъдиха за най-добра фестивална дестинация

Балканските награди за туристическа индустрия 2015 присъдиха на община Банско наградата за най-добра фестивална дестинация. На официална церемония в София жури от представители на туристическия бизнес от България, Сърбия, Италия и Румъния, присъди престижното отличие за последователната и активна политика на администрацията за развитие на Банско като фестивална дестинация.

Сравнително малката община Банско, с 13 000 жители, обявена за pимна столица на Балканите, за трета поредна година е носител на приза “Най-добър ски курорт в България”. Тя изпълнява собствена програма за развитие не само на зимния, но и на летния туризъм. Приетата Стратегия за развитие на туризма и общинската програма „Територия на духа“ са в основата на амбициозните проекти, които Банско изпълнява успешно. Над 50 фестивални формата са в културния календар на общината, най-значимите от които са Джаз Фестът, БанскоФилмФест, Фестивал на балканската музика „Бохеми“, музикалният фестивал „Банско Бийт“, Балетен фестивал и „Хорайзън“ Фест.

От името на общината наградата получи заместник-кметът Александър Мацурев, който сподели при връчването: „Преди четири години започнахме да обогатяваме фестивалната програма на общината, водени от убеждението,че днешният пътуващ човек иска не само да види, но и да съпреживее видяното през собствените си емоции. Така се родиха нови фестивални формати, а съществуващите добиха още по-мащабна популярност.Само това лято „Банско БИЙТ“ бе посетено от близо 30 000 меломани. Освен традиционната публика на Джаз Феста, в Банско се стекоха хиляди почитатели на балканската музика, за да чуят звездите на „Бохеми Банско“.   Ненапразно ръстът на туристическия поток през последните години е нараснал с 10%”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)