Избрани Новини

На работещите на открито се раздават топли напитки

Това заяви директорът на инспекция по труда- Благоевград

До този момент работодателите спазват изискванията за промяна в режима на работа, свързано с понижението на температурите. Това каза за радио „Фокус” Петър Попадиин, директор на Дирекция инспекция по труда-Благоевград. По думите му, част от ежедневната му работа е да следи през студените дни за това дали работодателите спазват изискванията за промяна в режима на работа.

"В наредбата условията за работа са разделени за открити и закрити помещения. Зимата, когато се работи на открито, задължително трябва да има осигурени топли напитки за работниците. Обикновено това се отнася са хората, работещи в сферата на строителството, също така и работещите, които се грижат за почистването на улиците в града, още хората които се грижат за събирането на битови отпадъци“, разясни Попадиин. На работниците, които работят на открито в студените дни се предоставят топли напитки. По думите му, когато температурите са много ниски се предприемат необходимите мерки за това. "Например при строителните обекти, в зависимост от етапа на строителството, ако още не е достигнат завършен вид на сградата, трябва да има осигурен т. нар. подвижен фургон, който да се отоплява и в който работниците да могат да отпочинат и да се затоплят с горещи напитки“, уточни директорът. Той допълни, че ако сградата е на етап карабина, една от стаите трябва да се отоплява, за да може работещите на обекта на всеки 45 минути да правят почивка от по 10 минути.

Петър Попадиин каза, че съществуват и много складови помещения, които не са добре отоплени, там температурите падат много и е необходимо да се вземат необходимите мерки за това. По думите му очаква да бъдат подадени сигнали от работещите, при евентуално неизпълнения на изискванията за работа.

"Като равносметка за тази година, няма много подадени сигнали за нередности, особено през летния сезон, в сравнение с миналата година, когато оплакванията са били повече. Това лято доста от работодателите се съобразяваха с високите температури, като променяха работното време, което започваше по-рано и свършваше по-рано през деня“, завърши директорът на инспекцията по труда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов