Избрани Новини

В Благоевград приеха Програма за управление на отпадъците

Общината ще изгради депо за битови отпадъци

Програмата за управление на отпадъците на Община Благоевград за периода 2015 – 2020 г. беше приета с пълно мнозинство на редовно заседание на общински съвет. Предложението за гласуване беше направено от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов с цел постигане на устойчиво управление на отпадъците на територията на община Благоевград и запазване доброто състояние на останалите компоненти от средата. Приемането на програмата ще позволи и процедурата по изграждане на депото да бъде завършена в срок.

"В понеделник възнамеряваме да внесем предложението до ПУДООС във връзка с изграждане на депото. Подсигурено е финансиране от Държавния бюджет и идеята е в началото на 2016 година да стартираме  процедурата за избор на изпълнител, а в края на юни депото да бъде готово“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че след изграждане на депото санкциите за Общината ще отпаднат.

В момента Община Благоевград има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. Общият проект за изграждане на депото включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция.

По предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов беше дадено и съгласие на VII СОУ „Кузман Шапкарев и III ОУ "Димитър Талев" да кандидатстват по проекти за Трансгранично сътрудничество България-Македония за повишаване на екологичното образование чрез подобряване на енергийната ефективност в училищната инфраструктура.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов