Избрани Новини

Център за социално включване отваря врати в Гоце Делчев

Поетапно 80 лица от града и селата ще ползват услугите на центъра

На 01.12.2015 г. стартира изпълнението на проект „Нови възможности за независим живот на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни в община Гоце Делчев“. Проектът бе представен днес. Срокът на изпълнение е 20 месеца /от 01.12.2015 г. до 31.07.2017 г./, а стойността на проекта е 499 996,52 лева.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот и да се осигури достъп до интегрирани услуги за социално включване в общността и в домашна среда на лицата с увреждания и самотно живеещи възрастни хора в община Гоце Делчев, както и да се развие на местно ниво предлагането на интегрирани междусекторни услуги (социално-здравни, подкрепящи и др.) за лицата с увреждания и самотно живеещи възрастни, чрез създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда. Ще се даде и възможност за връщане на реалния пазар на труда на безработни лица, които полагат грижи за близките си с увреждания.

В проекта ще се включат поетапно 80 лица, жители на Гоце Делчев и селата в общината-  хора с увреждания (в това число и деца) и техните семейства, хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

В рамките на 18 месеца в Центъра ще се предлагат социални услуги за лична помощ (личен асистент) и комунално-битови дейности (домашен помощник) в домашна среда, здравни услуги (придружаване до здравно заведение, смяна на превръзки, измерване на кръвно налягане, поставяне на инжекции и др.), специализирани услуги (психологическа и мотивационна подкрепа, консултиране за включване в рехабилитационни и терапевтични програми и др. ).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов