Избрани Новини

Лишен от свобода от Бобовдолския затвор ще получи 2 000 лева

Те са за причинени неимуществени вреди - болки, увреждане на здравето, страдания и унижение

Лишен от свобода от Бобовдолския затвор ще получи 2 000 лв. от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" - София, предаде Дарик. 47-годишният Антон Стефанов от Перник претендираше за 5 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди - болки, увреждане на здравето, страдания и унижение, настъпили като резултат от незаконосъобразни актове, две заповеди на началника на затвора Бобов дол.
Административен съд-Кюстендил, под председателството на съдия Николета Карамфилова,  удовлетвори частично иска, като постанови решение, с което осъжда Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" да плати на Стефанов сумата от 2 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в страдания и унижение, настъпили като резултат от незаконосъобразни актове на административен орган - заповед №282/30.04.2015г. и заповед №293/07.05.2015г., и двете на началника на затвора Бобов дол. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Затворникът Антон Стефанов изтърпява присъда от 5 години лишаване от свобода. С въпросните две заповеди на началника на затвора той е бил наказван с настаняване в изолатора. Двете заповеди обаче са отменени с решения на Районен съд-Дупница.
Събрани са гласни доказателства по делото. "От показанията на свидетеля Я.К. се установява, че ищецът е вкарван в карцера през май 2015 г. за 14 дни. След излизането му свидетелят сочи, че е бил уединен, мълчалив, на говорел, не се хранел, притеснен, треперещ. Състоянието му продължило около двадесетина дни. Свидетелят дава обяснения и за състоянието на карцера - дават брезенти, няма дюшеци, убива, не може да се спи, 23 часа си заключен, а само един час имаш право на престой на открито. Събличат осъдените голи за проверка при излизане и влизане. Св.А.Й. свидетелства, че А.С. през пролетта на 2015 г. е търпял наказание в наказателната килия около десетина дни. След изтърпяване на наказание бил разтревожен, притеснен, разговаряли за това дали е бил виновен или не. Неговата разтревоженост се дължала на това, че не бил виновен за наложеното му наказание, за това, че има негативни последици за него, че е преследван с цел да бъде дискредитиран пред обществото от нормалния живот, тъй като в качеството му на осъден е зависим от затворническата администрация и може лесно да бъде наказван и за неща, които не е извършил. Свидетелят сочи, че след излизане на ищеца от наказателна килия се опитали да му повдигнат обвинение  за деяние, което не е извършил".
Доказан е фактът, че ищецът на практика е търпял дисциплинарни наказания в резултат на незаконосъобразни заповеди на началника на затвора в Бобов дол, пише в мотивите си съда и още: "налага извод, че за периода на престоя в карцера /3 дни по първата заповед и 14 дни по втората заповед/ А.С. е бил поставен в положение да претърпи негативни и унизителни изживявания, които могат да се квалифицират като унижаване на човешкото достойнство и изтезание по смисъла на чл.3 от ЕКПЧОС, чл.3, ал.1 от ЗИНЗС и чл.29 от Конституцията на РБългария. В този аспект се кредитират и показания на свидетелите........................По отношение твърдяното увреждане на здравето като резултат от незаконосъобразните актове, съдът намира иска за недоказан."

 

 

 



 
 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов