Избрани Новини

Благоевградски деца участваха в Рождественски концерт в Драма

Посетиха и девическия манастир "Възнесение Господне” в село Таксиархи

По покана на Алики Циямура, председател на Женския клуб от Драма, Гърция, благоевградски танцови състави взеха участие  в традиционния рождественски концерт, който се провежда ежегодно в града от 2004 г. Гостуването на българските представители беше организирано съвместно с Православния информационен център на Неврокопска митрополия.

Тази година, преди да се включат в празничната програма, гостите от Благоевград посетиха девическия манастир „Възнесение Господне” в село Таксиархи (преди Сипса/Шипша или Махаледжик) в близост до Драма. В манастира се съхраняват мощи на новопросиялия светец Георги Карслидис, починал през 1958 г.

В празничната програма в Драма взеха участие деца от танцова формация „АСТРА” с художествен ръководител Галя Златкова и ДЮФА „Пиринска китка”, Благоевград, с гл. худ. ръководител Лилян Данчев и пом. ръководител Анка Цокова. Стотици хора аплодираха и танцуваха под ритмите на българските песни и танци. Танцьорите от Благоевград се изявяваха на голямата  сцена в „Града на мечтите” - „Онирополи“, намиращ се в централния парк на града. Там сред приказни коледни атракции, замъци и статуи актьори, облечени като герои от приказките, забавляваха децата и гостите на Драма. В малки кокетни къщички, украсени с множество светлини, можеха да се опитат всякакви лакомства, красиви елфи рисуваха лицата на децата в любими приказни герои.

Алики Циямура, която е бивш заместник-кмет на община Драма, остана очарована от блестящата изява на нашите деца. За гостите беше организиран официален обяд, на който присъстваха Здравка Чимева, Виолета Стойчева, представител на отдел „Култура” в община Благоевград, Иван Петров и Калин Грънчаров от СОСЗР и Петър Петров от Православен информационен център на Неврокопска митрополия. Предколедното гостуване приключи с пожелание контактите в областта на културния обмен между двете общини да продължат и в бъдеще.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов