Избрани Новини

Можеш да хванеш грип и през очите, разясняват докторите

Свинският грип налази първо София, той е пандемичен, но не много страшен

Регистриран е първи случай на свински грип за тази година. Малко момче с щама H5N1 е било прието в болница в София. Това съобщи БНТ. Пандемичният грип дойде, доказахме го в Националната референтна лаборатория, на 17-и декември излезе положителен тест при едно дете. Това каза по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести. Ще му мине, заяви той за детето. Този грип не е кой знае колко по-различен от другите.


"В момента една повишена заболеваемост има около Враца, в област Хасково има тежко болни, но нямаме доказателство за много грипни вируси. Много е вероятно от Враца да се окаже другия тип вирус - H3N2, днес трябва да се потвърди, а този, който е доказан сигурно при детето от София е така наречения пандемичен грип. Грипът, за който преди години ни уплашиха, че е много страшен, а не се оказа така", поясни професорът.


Има разлика в разпространението. Миналата година беше H3N2, а сега максималния щам тази година е "Швейцария". Той се развива по-бавно, но епидемията трае по-дълго време. Ако е европейският грип и епидемията започне през януари, ще ни държи до април, ако започне и се развие пандемичният, за кратко време обхваща много хора, много болници, много области и за месец и половина изчезва. Европейският грип е опасен за хора с хронични заболявания, много е опасен за децата. Затова в САЩ препоръчват бебетата над 6 месеца да се имунизират, у нас това още не е възприето", заяви професорът.


"Възможно е да се развият и двата щама. Миналата година в цялатата страна беше европейският, но в една област – Хасковска, през цялата година беше пандемичният. В Европа в момента няма епидемична обстановка, забавиха се нещата, може би заради топлото време. Когато хората проветряват, и когато не се събират в тесни помещения, и когато в градския транспорт са отворени прозорците, грипът се забавя. Когато има много ваканции, много празници по 4 дни, се забавя развитието на грипната епидемия", разясни Кантарджиев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов