Избрани Новини

В Сандански стартира кампания за енергийна ефективност на жилища

Днес ще се проведе информационен ден за кампанията

Град Сандански е един от 28 –те града в България, които ще имат възможност да реализират проекти за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради. Средствата, за които Община Сандански ще може да кандидатства по програмата, са в размер на 9 425 526,16 лв., като 50% от тях ще бъдат насочени за проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Повече информация и набиране на предложения може да получите днес от 17:30 часа в залата на Общинския съвет – Сандански, когато кметът на община Сандански ще представи проектите на общината за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради в град Сандански в областта на образователната, културната, социалната сферата, както и на административните услуги.

По същото време ще бъде даден и официалният старт на кампанията на община Сандански за набиране на предложения на собственици на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради за реализация на мерки за подобряване на енергийната им ефективност. На събитието експерти на общинска администрация – Сандански ще дадат повече подробности за условията и изискванията за кандидатстване.

Поради ограничеността на средствата Община Сандански ще сключва договори със сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради по реда на постъпването в общината на заявление за интерес и финансова помощ с всички изискуеми документи, изискващи се по програмата.

Право да кандидатстват единствено и само имат сдружения на собствениците, създадени по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС. За целите на мярката не са допустими сдружения, създадени с цел и осъществяващи друга дейност, в т.ч. и по чл. 25, ал. 2 от ЗУЕС, включително стопански дейности, като отдаване под наем на общи части.

Допустими за енергийно обновяване са сгради, отговарящи на следните условия:

  • - еднофамилни жилищни сгради на социално слаби собственици, получаващи социални помощи за отопление за текущия/последния отоплителен сезон, които са масивни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г.
  • - многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г. и не се състоят от повече от 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение
  • - многофамилни жилищни сгради, които са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Повече информация по проекта на 22.12.2015 г., 17:30 ч. Заседателната зала на Община Сандански.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов